Parantavat vedet, Espoon kaupunginmuseo KAMU, Espoo

Parantavat vedet

Parantavat vedet

Espoon kaupunginmuseon näyttely Parantavat vedet kertoo kylpylöiden, kylpemisen ja terveysvesien historiaa antiikin Roomasta nykypäivään. Fokus on ymmärrettävästi läntisessä Euroopassa, Suomessa ja Espoossa, toki vaikkapa turkkilainen saunakulttuuri olisi voinut tuoda oman näkökulmansa näyttelyyn.

Näyttely kulki kronologisesti roomalaisista kylpylöistä 1700-luvun suomalaiseten terveyslähteiden kautta 1800-luvun eurooppalaiseen ja suomalaiseen kylpyläkulttuuriin ja vihdoin moderneihin day-spaihin.

Espoon kaupunginmuseon näyttely puhutteli näyttelyvierasta useiden eri aistien avulla. Astuessaan näyttelyyn astuu samalla roomalaiseen kylpylän äänimaisemaan lorisevine vesineen. Äänimaisema vaihtuu matkalla vierailijan kulkiessa kohti nykyaikaa. Lokit kirkuvat ja tuuli humisee, kun ollaan tutustumassa merikylpylöiden aikaan. Kuulon ja luonnollisesti näön lisäksi myös hajuaistille oli tarvetta näyttelyssä. Kylpemisessä käytettyjä tuoksuja ja öljyjä laventelista mäntyyn kun saattoi haistella esillä olleista näytepulloista. Tarjolla oli myös erilaisia materiaaleja tunnusteltaviksi.

20150419_005[1]

Espoon kaupunginmuseo oli – kuten yleensäkin – rakentanut monipuolisen näyttelykokonaisuuden, jonka pontimena ymmärtääkseni oli Espossa 1700-1800 -luvuilla toiminut Espoon terveyslähde. Tämän paikallisen aiheen ympärille oli rakentunut pienehkö tila huomioonottaen sympaattinen näyttely.

Näyttely oli piristävä kokemus. Vaikka aihe ei olekaan välttämättä ollutkaan kiinnostavimmasta päästä, monipuolinen ja toimiva toteutus tekivät onnistuneen museovierailun.

* * *

Parantavat vedet, Espoon kaupunginmuseo KAMU, Espoo, 24.9.2014 – 31.5.2015.

19.4.2015

 

 

Kategoria(t): historialliset museot, kulttuurikeskukset, näyttelyt, Uusimaa Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti