Elämän harjulla – Akseli Gallen-Kallelan Jusélius-esityöt ja luonnokset I, Gallen-Kallelan Museo, Espoo

20150830_001

Gallen-Kallelan Museossa esillä oli Akseli Gallen-Kallelan freskoluonnoksia Porin Käppärän hautausmaalle 1901-3 toteutetuun Juséliuksen mausoleumiin, jonka liikemies F. A. Jusélius rakennutti 11-vuotiaana kuolleen tyttärensä Sigridin muistolle. Mausoleumi sinänsä on jo kokonaistaideteos, sen suunnitteli kirkkoarkkitehti Josef Stenbäck, Gallenin freskojen lisäksi taidetta oli myös Pekka Haloselta ja Emil Cedercreutzilta. Vuoden 1933 tulipalo tuhosi freskot, mutta Gallenin freskot maalasi uudelleen hänen poikansa Jorma.

Jusélius-mausoleumi, Käppärän hautausmaa, Pori

Juséliuksen mausoleumi, Käppärän hautausmaa, Pori

Tarvaspään näyttely Elämän harjulla – Akseli Gallen-Kallelan Jusélius-esityöt ja luonnokset I oli siis nimensäkin mukaisesti ensimmäinen osa Juseliuksen mausoleumia varten tehtyjä luonnoksia ja esitöitä esittelevää näyttelyparia.

20150830_004

Näyttelyssä käsiteltiin tarkemmin mausoleumin kuudesta käsittääkseni kaksi, Kevät ja Rakennus.  Muuten aiheina olivat kaiken katoavuus (Vanitas), Kosmos ja Paratiisi sekä mausoleumin koristemaalaukset. Esillä oli siis niin luonnoksia kuin varsinaisia esitöitäkin, jotka olivat jo varsin huolellisestikin toteutettu loppuun saakka.

20150830_009

Näyttelyn viimeisenä päivänä – tällä kertaa – Tarvaspäähän oli löytänyt jonkilainen määrä ihmisiä. Jopa siinä määrin, että pikkutarkkojen luonnosten keskittynyt tarkkailu oli haastavaakin. Näyttely sinänsä oli kiintoisa katsaus suureen projektiin, mutta ymmärtääkseni paremmin koko asiaa, olisin toivonut hieman enemmän näkökulmaa toteutuneeseen työhön. Olisi siis ollut kiinnostavaa saada tietää enemmänkin mausoleumista näyttelyn ohessa.

20150830_008

* *

Teemaan liittyen museo oli tilannut kuvataiteilija Sanna Sarvalta tilateoksen Tarvaspään torniin.

* * *

Elämän harjulla –  Akseli Gallen-Kallelan Jusélius-esityöt ja luonnokset I, Gallen-Kallelan Museo, 27.4. – 30.8.2015.’

30.8.2015
 

Kategoria(t): hautausmaat, kotimuseot, näyttelyt, taidemuseot, Uusimaa Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti