Gösta ja Paul, Sinebrychoffin taidemuseo, Helsinki

Gösta ja Paul, Sinebrychoffin taidemuseo

Gösta ja Paul, Sinebrychoffin taidemuseo

Sinebrychoffin taidemuseossa oli esillä keskimääräistä parempi näyttely kahden tunnetun suomalaisen taiteenkerääjän kokoelmista. Gösta ja Paul -näyttelyssä Serlachiuksen ja Sinebrychoffin kokoelmat kohtasivat varsin mielenkiintoisella ja onnistuneella tavalla. Paul Sinebrychoffin (1859‒1917) vieraaksi oli edelleen ajankohtaisesta Mäntästä saapunut Gösta Serlachius (1876‒1942).

Sinebrychoffin taidemuseon näyttelyt eivät viime aikoina juurikaan hetkauttaneet. Niistä on jotenkin jäänyt puuttumaan juoni, mieli, substanssi, tarinallisuus tai jotain sellaista. Ne ovat olleet siis melko tylsiä. Kahden taiteenkeräilijän intohimosta ja kokoelmien kartuttamisesta kertova näyttely oli kuitenkin varsin hauska. Teoksia oli koottu teemoittain ja asetetetettu pareittain vertailtaviksi. Samalla taiteen keräilemisen erilaiset näkökulmat hahmottuvat. Erityisesti Serlachiuksen ja Sinebrychoffin kokoelmissa oleva 1600-luvun alankomaalainen taide on sitä paitsi varsin vaikuttavaa.

Gösta ja Paul, Sinebrychoffin taidemuseo

Gösta ja Paul, Sinebrychoffin taidemuseo

Teosten hankintaa ja keräilijöiden suhdetta niihan valotetaan otteilla heidän  kirjeenvaihdostaan, mikä osoittaa, että taiteen hankkiminen ei ollut välttämättä niinkään systemaatista. Monien teosten kohdalla on käynyt niin, että suurin toivein hankittu vanhan mestarin teos on osoittautunut myöhemmissä tutkimuksissa joksikin aivan muuksi. Toisaalta teoksia restauroitaessa niiden luonne värimaailmoineen on saattanut muuttua dramaattisestikin – kuten näyttelyssä mukavasti kerrottiin.

Edelleen ajankohtaisena ja hyvänä lisänä on Göstan paviljongin rakennushankkeesta kertova dokumenttielokuva.

* * *

Gösta ja Paul – Serlachiuksen ja Sinebrychoffin kokoelmat kohtaavat,  Sinebrychoffin taidemuseo, Helsinki, 6.2. – 3.5.2015.

 

29.3.2015

Kategoria(t): Helsinki, kotimuseot, näyttelyt, taidemuseot Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti