Designmuseo 140 – toisia tarinoita, Designmuseo, Helsinki

Designmuseon Designmuseo 140 – Toisia tarinoita on mielenkiintoinen kommentti museon perusnäyttelyyn, joka omalta osaltaan edustaa varsin perinteistä museonäyttelyn rakentamista. Näyttely käy osaltaan läpi Designmuseon (vuoteen 2002 Taideteollisuusmuseo) 140-vuotista historiaa ja pohdiskelee museon tulevaisuuden tehtävää. Siinä missä perusnäyttelyssä ainakin minusta puuttui tarinallisuus, pohditaan tässä näyttelyssä juuri sitä eri näkökulmista.

Näyttelyn esittelyn mukaan siinä käsitellään teemoja, jotka jäivät perusnäyttelyn ulkopuolelle. Näistä monista voi sanoa, että niin tapahtui varsin harmillisesti. Teemoina on esimerkiksi toiseus, valta ja tekijänoikeudet. Joidenkin esilläolevien esineiden osalta saa todella nähdä vaivaa, että keksii millaisessa toisessa näyttelyssä ne voisivat olla esillä. Toisaalta näyttelyn yhtenä tarkoituksena lieneekin ollut esitellä museon 75000 esineen kokoelmaa.

Minusta, jolle design-esineet eivät oikein muuten edusta mitään erityisen museaalista tai kiinnostavaakaan, jäi tässäkin näyttelyssä puuttumaan konkreettinen tarinallisuus, siis esineiden tarinat. Sinänsä jo pelkästään teemallisuus oli näyttelyssä varsin arvokasta ja toi oman tarpeellisen panoksen näyttelykokemukseen. Oli esimerkiksi mielenkiintoista nähdä lähes eri tekijäiden (lähes) samanlaista designia vieri vieressä.

Näyttelyssä oli mukana mukavan raikas ote museoon ja sen tulevaisuuteen. Voisi toivoa että jotain tällaisesta otteesta siirtyisi myös seuraavan kerran uudistettavaan perusnäyttelyyn.

* * *

Designmuseo 140 – toisia tarinoita, Designmuseo, Helsinki, 7.6.-22.9.2013.

Kategoria(t): Helsinki, museot, näyttelyt, taideteollisuusmuseot Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti