Porvoon tuomiokirkko, Porvoo

20150822_034

Pernajan mestarin suunnittelema  Neitsyt Marialle omistettu Porvoon tuomiokirkko on valmistunut noin 1450. Porvoon seurakunta tosin kertoo kirkon rakennusmestarina toimineen rostockilaisen Carsten Nubuhrin ja kirkon valmistuneen joitakin vuosikymmeniä aikaisemmin. Luotan tässä kuitenkin suomalaisten keskiaikaisesten kivikirkkojen auktoriteettiin Markus Hiekkaseen, joka on nimennyt tämän itäiselle Uudellemaalle piispa Maunu II Tavastin pestaamana kirkkoja rakennelleen saksalaisen Pernajan mestariksi.

20150822_038

Kirkko valmistui paikalla aiemmin sijainneen pienemmän kivikirkon paikalle, josta on jäljellä jonkin verran seinää. Muutenkin tästä uudemmastakaan kirkosta ei seinämuureja lukuunottamatta ole juurikaan 1400-luvulta. Kirkko on joutunut usein ryöstöjen ja tulipalojen – tahallisten tai tahattomien – uhriksi. Keskiaikaisia maalauksia on paikoin näkyvillä. Kirkon sisäosat ovat 1700-luvun asussa. Sieltä on peräisin kirkon rokokoo-lehterit sekä sekä saarnastuoli.

Vierailumme osui vilkkaaseen hääsesonkiin ja tällä kertaa ehdimme viettää kirkossa sisällä vain varsin lyhyen aikaa kahden häätilaisuuden välissä. Sisältä kirkko on yllättävän tumma, mihinkä luonnollisesti vaikuttaa lehterien ja penkkirivien vihertävä väritys. Se luo arvokkuutta sekä hienon kontrastin muuten valkoiselle kirkolle.

20150822_041

Ulkoapäin kirkko on varmaankin tuttu suurelle osalle suomalaisia. Se on ollut osana suomalaisten historiaa ja muistetaan mm. Porvoon valtiopäivistä. Kirkon sijainti on komea mäen päällä ja se näkyy pitkälle. Kirkon ympärilläkin on paljon tilaa, joten sitä on komea katsella eri puolilta.

* * *

Porvoon tuomiokirkko.

22.8.2015

Kategoria(t): arkkitehtuuri, Suomen keskiaikaiset kivikirkot, Uusimaa Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti