Kansalaisten kaupunki / Shared spaces, Arkkitehtuurimuseo, Helsinki

Kansalaisten kaupunki / Shared spaces, Arkkitehtuurimuseo

Kansalaisten kaupunki / Shared spaces, Arkkitehtuurimuseo

Arkkitehtuurimuseossa esillä ollut Kansalaisten kaupunki-näyttely esitteli vuoden 2014 European Prize for Urban Space (Euroopan kaupunkitila)-palkinnon kaksi voittajaa, neljä kunniamaininnan saanutta kohdetta sekä yhdeksäntoista finalistia. Esillä oli siis erilaisia julkisen tilan uudistusprojekteja jokiuoman muutoksesta islamaisen hautausmaan suunnitteluun. Kotoinen esimerkki – ja kunniamaininnalla palkittu – oli Helsingin kevyen liikenteen väylä Baana.

Kansalaisten kaupunki / Shared spaces, Arkkitehtuurimuseo

Kansalaisten kaupunki / Shared spaces, Arkkitehtuurimuseo

Näyttelyssä laajasti posterein esiteltiin voittajat, kunniamaininnan saaneet ja ainakin osa finalisteista. Projektin vaiheista, toteuttamisesta ja erityisesti lopputuloksesta kerrottin sanoin, kuvin ja videoinkin. Pääpaino oli toteuttamisessa ja lopputuloksessa, projektin siunauksellisuudessa. Näyttelyvieraan oli kuitenkin vaikea muodostaa kuvaa muutoksesta, kun ainoana linkkinä alueeseen ennen projektin alkua oli pieni mustavalkoinen kuva – vieläpä yleensä ainoa mustavalkoinen kuva koko posterissa.

Voittajat olivat mielenkiintoisia. Kuivuneen joenuoman puistoksi muuttanut jalkakäytävien verkosto, joka yhdisti joen jakamat naapurustot Elxin kaupungissa Espanjassa on edelleen keskeneräinen, kun vuonna 2011 valtaan tullut kaupunginvaltuusto keskeytti rakennustyöt. Marseillen vanhan sataman muuttaminen kävelyalueeksi oli toinen voittaja. Suuri hanke, jonka ymmärtämiseksi olisi ollut kiva todellakin nähdä se, mitä lähdettiin muuttamaan.

* * *

Kansalaisten kaupunki / Shared spaces, Arkkitehtuurimuseo, Helsinki, 4.2. – 15.3.2015.

22.2.2015

Kategoria(t): arkkitehtuuri, erikoismuseot, Helsinki, näyttelyt, rakennukset Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti